El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es proposa regular la gestió de les dejeccions ramaderes i la resta de fertilitzants nitrogenats en l’àmbit de Catalunya, amb especial consideració a les zones vulnerables per nitrats procedents de l’activitat agrària. Aquesta normativa ha de contenir el programa d’actuació en zones vulnerables, previst a la Directiva Nitrats (Directiva 91/676/CEE), tot substituint el vigent Decret 136/2009.
El període de consulta serà del 5 de juliol al 13 de juliol, inclòs.
Objectius de la iniciativa
Reduir i prevenir la contaminació d’aigües causada pels nitrats d'origen agrari, mitjançant la regulació de la gestió de les dejeccions ramaderes i altres fertilitzants nitrogenats i l'aprovació del programa d'actuació aplicable a les zones vulnerables designades a Catalunya.
Objectius de la consulta
L’objectiu de la consulta prèvia és disposar de les opinions i conèixer el posicionament de la ciutadania respecte aquells punts que permetin una millor elaboració del reglament.
Els aspectes principals objecte de consulta i sobre els quals es pretén obtenir aportacions són els següents:
En zones vulnerables, limitació de les dosis màximes de fertilitzants nitrogenats (minerals, dejeccions ramaderes, etc.) en funció de la productivitat dels cultius, i reduir el període permès d’aplicació de fertilitzants abans de la implantació del cultiu.
En zones no vulnerables, establiment de períodes d’exclusió de fertilització.
Reducció (respecte a la normativa actual) el termini màxim en què les dejeccions ramaderes s’han d’incorporar dins del sòl un cop s’hi han escampat.
Limitació o prohibició de l’aplicació de purins amb vano (ventall).
Implantació de la traçabilitat amb GPS dels transports de dejeccions, amb transmissió telemàtica a l’Administració, en temps real, d’aquests transports.
Implantació en cisterna de la tecnologia necessària per conèixer la riquesa de nitrogen dels purins.
Implantació del llibre de gestió (anotacions de fertilitants aplicats), respecte a la normativa actual, a un major percentatge d’explotacions i a zona no vulnerable.
Establiment del sistema de detecció de fuites a les noves basses.
Implantació d’un sistema de declaració anual, per mitjans electrònics, de les aplicacions de fertilitzants nitrogenats realitzades als cultius.
Restricció, respecte a la normativa actual, de les situacions en què es pot ampliar capacitat de bestiar de les granges en zones vulnerables, i limitació dels increments de bestiar en zona vulnerable d’alta densitat ramadera.
Establiment de la obligació de disposar d’assessorament en fertilització en determinades explotacions agrícoles.
Per a més informació consulteu el document annex.
Share