Procés participatiu per definir els criteris per planificar i ordenar el servei d’atenció sanitària continuada i urgent
Procés Participatiu per definir els criteris per planificar i ordenar el servei d’atenció sanitària continuada i urgent
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Procés
El Servei Català de la Salut té la responsabilitat d’elaborar el Pla director d’urgències i atenció continuada, que servirà per millorar els serveis de la xarxa d’atenció urgent.
És per aquest motiu que s’ha engegat un procés de participació, que té l’objectiu de recollir aportacions i ajudar a enriquir els criteris o pautes que han de servir per planificar i ordenar en el territori el servei d’atenció urgent i continuada.
Els criteris s’han agrupat en dus categories; a continuació, en detallem alguns que previsiblement formaran part del Pla:
1. Criteris relacionats amb l’accessibilitat al sistema: entenem per accessibilitat ‘la qualitat del servei d’atenció sanitària i del dispositiu que permet que qualsevol persona pugui accedir-hi en el temps oportú per respondre a la necessitat que tingui. Per això, l’objectiu és que cada persona rebi l’atenció adequada a la necessitat real i en el lloc i el temps oportuns. Cal recordar que inclou l’accés a serveis presencials, l’atenció domiciliària i l’atenció telefònica. Dins d’aquest àmbit s’hi inclouen els paràmetres següents:
— La distància per rebre el servei sanitari.
— El temps per rebre el servei sanitari.
— La diversitat dels dispositius disponibles al territori (atenció telefònica, centres, serveis d’atenció domiciliaria).
— Les característiques geogràfiques.
— El grau d’eficiència de la xarxa de telecomunicacions disponible.
2. Criteris relacionats amb les característiques de la població i la demanda: aspectes que influeixen en la prestació dels serveis relacionats amb el patró de població i la necessitat sanitària. Hi trobem criteris com ara:
— L’estructura d’edat de la població de referència.
— El nivell socioeconòmic de la població de referència.
— Les malalties més freqüents en un territori.
— L’estacionalitat de la població de referència: variacions segons l’època de l’any.
En aquests dos grans blocs —accessibilitat al servei sanitari i característiques de la població i la demanda—, creus que hi manca algun altre criteri o pauta per definir la planificació dels serveis sanitaris? Ens podries dir quins i per què ho creus?
Compartir: