(Primer disculpes pel llarg del text. Havent-hi tantes preguntes pot ser un altre format com un qüestionari funcionaria millor).
P1. Quan una activitat es considera activitat de l’economia col•laborativa?És a dir, quan es pot considerar que una activitat és prestada per un particular-no professional? Cal diferenciar la figura del ciutadà agent productor del professional que actua a través d’aquestes plataformes digitals?
R1: Crec que s'estan mesclant conceptes que no tenen per què ser sinònims: particular no professional - agent producto - actividad d'economia col•laborativa. Pot ser si solament s'avalua des del Dret de Competència, té sentit. Però l'agent productor i l'economia col•laborativa, s'ha d'analitzar des de molts més vessants: Drets laborals, Drets socials, Defensa de l'interés comú, etc.
Si, definitivament s'ha de diferenciar. No pot continuar establint-se la línea entre amateur i professional en el moment que hi hagi una transacció d'1€.
És necessari treballar en uns indicadors/escenaris que ajudin a diferenciar el ciutadà productor del professional, establint-ne punts en comú i punts segons tipus d'activitat. A Barcelona/Catalunya n'hi han moltes entitats que poden ajudar a la Generalitat a treballar en aquest marc.
un ciutadà productor també pot ser aquella persona que busca auto-ocupació i un micro-emprenedor. En el marc actual de transformació i canvi de paradigma del treball, per a moltes persones es converteix en un "itinerari de desenvolupament". Primer comença a provar, com un hobby, una cosa extra. Després pot començar a plantejar-se que pot desenvolupar-se, però encara queda un camí fins poder ser mínimament auto-sostenible econòmicament. Finalment, si la cosa es va desenvolupant (camí que pot portar 2 anys) pot donar un salt al que ara s'enten com "activitat professional".
Seria recomanable aquesta distinció, tant com des del punt de "regulació" des de l'Administració Pública, com des del punt de vista de "consumidor". A mi m'agradaria saber-ho quan soc jo qui demano el servei a través d'una plataforma.
P2. Penses que cal establir diferents requisits normatius als particulars que actuen de manera ocasional que als professionals?
P2.Absolutament si.
També s'ha d'anar en compte a diferenciar solament per la qüestió "ocasional". Jo puc llogar el meu propi cotxe constantment, o llogar habitacions a casa meva sempre, i això no necessàriament entra en "professional". N'existeixen altres "límits diferenciadors" uqe s'han d'estudiar amb cura abans de regular entre "particular" i "professional".
Eixisteix una diversitat de situacions, activitats, perfil
Compartir