La Llei 10/2010, del 7 de maig, d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya crea i regula el servei de primera acollida dels immigrats i els retornats a Catalunya. Aquesta llei ha sigut objecte de desplegament reglamentari pel Decret 150/2014, de 18 de novembre, dels serveis d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya.
En aquest marc legal, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies promou, amb la col·laboració d’entitats públiques i privades, programes de formació i inserció sociolaboral de persones estrangeres immigrades, amb la finalitat d’afavorir el seu accés al mercat de treball, donar-los eines per assolir l’autonomia personal i promoure la seva integració en la dinàmica local.
Els principals col·lectius destinataris d’aquesta formació són:
En termes generals, s’inclourien els programes formatius adreçats a persones estrangeres amb expectatives d’assolir una regularització administrativa i una inserció sociolaboral estables.
D’entre aquests programes es destaca el Programa de Reincorporació al Treball (PRT) que se centra en tres mòduls formatius:
En aquest sentit, la formació en centres de treball en l’àmbit dels programes formatius, en tant que pràctiques no laborals, permet fer conèixer a l’alumnat la realitat del món productiu per tal d’enfocar el seu projecte de futur professional i millorar les seves possibilitats d’inserció laboral.
Atès que les pràctiques són l’element de connexió entre aquestes formacions i els sectors professionals, es fa necessària la regulació de la formació pràctica en centres de treball en el marc dels programes formatius de la SIMC per garantir-ne la qualitat i l’eficàcia, així com assegurar la col·laboració entre empreses, centre de formació i alumnat.
És imprescindible donar a les pràctiques una finalitat exclusivament formativa. La disposició que es proposa conté elements configuradors de la relació centre de formació-alumne-empresa, elements que hauran de quedar expressats també en el conveni que formalitzi l'estada de formació pràctica de l'alumne en el centre de treball, i que fixi les responsabilitats de l'empresa i l'entitat formadora.
En conseqüència, amb aquesta iniciativa és pretén incrementar el grau de certesa jurídica per a totes les parts implicades, garantint que les pràctiques que es desenvolupin no tenen, en cap cas, caràcter laboral.
Compartir