La contribució de Catalunya al desenvolupament global
#ParticipaCooperació Encarem els reptes de la cooperació catalana al desenvolupament
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Procés
La Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament volen encarar els nous reptes que suposa l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
Per a fer-ho, iniciem un procés participatiu que vol comptar tant amb els actors protagonistes de la cooperació catalana com amb les organitzacions d’altres països. Ho fem amb tres objectius:
- Aconseguir una visió pròpia sobre com ha de treballar la cooperació al desenvolupament de Catalunya en relació amb l’Agenda 2030. És allò que anomenem Visió 2030.
- Sustentar el futur Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022.
- Ampliar i diversificar les relacions, i crear noves oportunitats de treball conjunt.
La cooperació al desenvolupament és un instrument fonamental per a demostrar i fer efectius el compromís i la responsabilitat de Catalunya amb els grans problemes de la humanitat. Uns problemes que abans situàvem al «Sud», però que avui es manifesten a totes les societats, inclosa la catalana. Des del 2015, el desenvolupament compta amb un nou marc per posar en comú els esforços d’estats i societats, i mesurar l’avenç envers els objectius que compartim: l’Agenda 2030 i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats per les Nacions Unides.
Els ODS són una referència imprescindible per a actualitzar la cooperació al desenvolupament, en tots els àmbits. La Generalitat, a qui correspon impulsar l’elaboració d’un nou pla director de la cooperació catalana, vol que siguin també una oportunitat per a repensar aquesta política pública, tot obrint un procés innovador de deliberació i participació.
Innovador, perquè la reflexió que proposem considera —com fa l’Agenda 2030— que cal organitzar un debat ampli, més enllà de les fronteres del sistema consolidat de temes i d’actors de la cooperació, i cercar la participació i la implicació de persones i organitzacions que estan, ja en aquests moments, fent aportacions significatives per a la consecució dels ODS.
Innovador, perquè apostem per diversos escenaris de debat, en diversos àmbits de profunditat i detall, i sense oblidar les organitzacions que treballen als nostres països socis. I també perquè optem per materialitzar aquest treball i aquestes reflexions en dos documents:
- la Visió 2030, resultat d’un gran exercici de debat estratègic, i que ajudarà a definir i projectar el perfil de la cooperació catalana, a partir del context actual;
- i el Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-22, que concretarà les orientacions i prioritats de la política pública per al proper cicle.
Compartir: